Özel Fuar Hastanesi'nde Dil ve Konuşma Terapisti Göreve Başladı

Afyonkarahisar'ın önde gelen sağlık kuruluşlarından biri olan Özel Fuar Hastanesi, Dil ve Konuşma Terapisti Gaye Altınay'ı bünyesine katarak hizmetlerine bir yenisini daha ekledi.

Sağlık 20.12.2023 12:36:00 0
Özel Fuar Hastanesi

. Altınay, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarıyla ilgilenen uzman bir terapist olarak hasta kabulüne başlamıştır.

Dkt. Gaye Altınay, 2000 yılında Afyonkarahisar'da doğmuş ve eğitim hayatını Afyonkarahisar'da tamamlamıştır. İstanbul'da İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi bölümünden mezun olan Altınay, çeşitli kongreler ve sertifikalı kurslara katılarak kendini bu alanda geliştirmiş ve 2023 yılında mezun olmuştur.

Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir?

Dil ve Konuşma Terapisti, iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma süreçlerinin gelişimi ve bozukluklarının önlenmesi, tanılanması, değerlendirilmesi, rehabilitasyonu ve dil ve konuşma terapisi alanının bilimsel araştırmaları ile ilgilenen bir sağlık meslek elemanıdır. Hasta, sağlıklı veya engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefler.

Dil ve Konuşma Terapistinin Uygulama Alanları Nelerdir?

Akıcılık Bozuklukları: Kekemelik ve Hızlı Bozuk Konuşma

Akıcılık bozuklukları, dil ve konuşma bozuklukları içinde kekemelik ve hızlı-bozuk konuşma olarak iki grupta incelenir.

Kekemelik: Ses, hece veya tek heceli sözcük tekrarı, seslerin uzatılması gibi durumları içerir.

Hızlı Bozuk Konuşma: Aşırı hızlı, düzensiz ve konuyla ilgisiz konuşma özellikleri taşır.

Gelişimsel Dil Bozuklukları

Özgül Dil Bozukluğu olarak da adlandırılan bu bozukluk, diğer biyomedikal koşullarla açıklanamayan dil öğrenme veya kullanma alanlarında ortaya çıkan problemlerle karakterizedir.

Ses Bozuklukları ve Konuşma Sesi Bozuklukları

Ses bozuklukları, sesin perde, şiddet ve kalite açısından uygun olmamasını ifade ederken, konuşma sesi bozuklukları konuşmanın anlaşılırlığını etkileyen güçlükleri kapsar.

Nörojenik Edinilmiş Dil Bozuklukları ve Motor Konuşma Bozuklukları

Nörojenik edinilmiş dil bozuklukları, beyin hasarı sonucu dil sembollerini formüle etme ve yorumlamada yaşanan kayıpları içerir. Motor konuşma bozuklukları ise dizartri gibi durumları kapsar.

Yutma Bozuklukları: Disfaji

Disfaji, yutma bozukluğunu ifade eder ve yiyeceklerin ağızdan mideye geçişinin zaman, çaba ve zorlanma gerektirdiği bir durumu tanımlar.

Dil ve Konuşma Terapisti Gaye Altınay, bu alanlardaki sorunlara çözüm bulmak ve hastaların yaşam kalitelerini artırmak adına Özel Fuar Hastanesi'nde hastalarını bekliyor.

 


Sitemizi beğendiniz mi?


Evet
% 84,61
Hayır
% 15,38
  • Pazartesi 22.4 ° / 8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 20.9 ° / 8.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 21.9 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı