Mikroplara Karşı Birlikte Mücadele: Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası

Özel Fuar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza BAHADIR ve hastane çalışanlarımız ile birlikte hastanemizde farkındalık etkinliği yapıldı.

Sağlık 25.11.2023 18:01:00 0
Mikroplara Karşı Birlikte Mücadele: Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası

Konu ile açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza BAHADIR: “18-24 Kasım tarihleri arasında, dünya genelinde mikroplarla mücadele edilmesine ve antimikrobiyaldirenç konusunda farkındalık oluşturulmasına odaklanan önemli bir haftaya daha adım atıyoruz. Dünya AntimikrobiyalFarkındalık Haftası, sağlık uzmanları, bilim insanları ve toplumun her kesimi için mikropların oluşturduğu tehditlere karşı bir birlik ve dayanışma çağrısı yapıyor.

Mikroplar, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir faktör haline geldi. Antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımı ve hijyen kurallarına uyulmaması gibi sebeplerle mikroplar giderek direnç kazanıyor. Bu durum, tedavi edilebilir hastalıkların daha zor kontrol altına alınmasına ve daha uzun süreli tedavi gereksinimine neden oluyor.

Antimikrobiyal direnç, küresel bir sağlık krizi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunla mücadele etmek için toplumun her kesiminin bilinçlenmesi ve ortak bir çaba sarf etmesi gerekiyor. Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası, bu konuda farkındalık yaratmak, doğru bilgileri yaymak ve insanları eğitmek amacıyla önemli bir platform sunuyor.

Sağlık kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve eğitim kurumları, insanlara mikropların nasıl oluştuğu, nasıl bulaştığı ve nasıl önlenmesi gerektiği konusunda bilgi vererek etkinlikler düzenleyerek katkı sağlayabilirler.

Bireyler olarak bizler de, kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek, antibiyotikleri gereksiz yere kullanmamak ve sağlık profesyonellerinin önerilerine uymak gibi basit önlemlerle bu küresel soruna karşı sorumluluklarımızı yerine getirebiliriz.

Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası, mikroplarla mücadelede küresel bir dayanışma çağrısı yaparken, gelecek nesillerin sağlıklı bir dünyada yaşamasına katkı sağlamak adına atılacak adımların önemini vurguluyor. Bu hafta, mikroplara karşı birlikte mücadele etmek ve sağlıklı bir gelecek için adım atmaktan geri durmayalım. NE KISA, NE UZUN YETERLİ SÜRE.” Dedi.

AMD ile mücadele için yapılması gerekenler:

Antimikrobiyallerin akılcı kullanımının sağlanması; Bu çerçevede;

1. Antibiyotikleri sadece bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için

2. Ne kısa, ne de uzun, yeterli sürede kullanmalıyız

3. Enfeksiyonların ve etkenlerinin doğru tanımlanması için laboratuvarı daha etkin kullanmalıyız

Enfeksiyon kontrol önlemlerinin (El hijyeni, tarama, izolasyonvb.) etkin uygulanması

Antimikrobiyal yönetim programları uygulanması

Etkili iletişim, eğitim ve öğretim yoluyla AMD ve akılcı antimikrobiyal kullanımı konusunda farkındalığın artırılması

Sürveyans ve araştırma yoluyla bilgi ve kanıt tabanının güçlendirilmesi

Hızlı tanı ve direnç tespiti için laboratuvar alt yapısının güçlendirilmesi ve yeni tanı yöntemleri geliştirilmesi

Laboratuvarlardan antimikrobiyal duyarlılığı ile ilgili kısıtlı bildirim yapılması

Etkili bağışıklama programları uygulanması

Güvenli gıda üretiminin sağlanması

Temiz suya, sanitasyona, hijyene erişimin sağlanması

Tıp, Diş Hekimliği, başta olmak üzere, bu alanlardaki meslek/meslek yüksekokulu eğitim programlarında antimikrobiyal direnç ve antimikrobiyallerin doğru kullanılması ile ilgili eğitimlerin müfredatlara eklenmesi


Sitemizi beğendiniz mi?


Evet
% 84,61
Hayır
% 15,38
  • Perşembe 21.8 ° / 10.8 ° false
  • Cuma 22 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.9 ° / 7.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı