TYT kötü geçti diyen öğrenciler moralini bozmadan AYT’ye odaklanmalıdır.

TYT kötü geçti diyen öğrenciler moralini bozmadan AYT’ye odaklanmalıdır.

Eğitim 19.06.2023 18:51:00 0
TYT kötü geçti diyen öğrenciler moralini bozmadan AYT’ye odaklanmalıdır.

Yavuzoğlu Anadolu Lisesi Müdürü PDR ve Tercih Uzmanı Nurullah Altun geçtiğimiz hafta sonu yapılan YKS ve AYT sınavları ile ilgili açıklamalarda bulunurken aynı zamanda öğrencilerin tercih dönemlerinde yapacakları tercihlerin önemi ve püf noktalarına da dikkat çekti.
Sınavlar sonrasında hızlı okuma ve anlamanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Altun: “TYT sınavında 10 bin 600 sözcük kullanıldı. Sınav süresine oranladığımızda bu sonuç 60 saniye de 65 kelime okunması gerektiği anlamanına geliyor.”dedi.
AYT matematiğin en belirleyici konusunun polinom olduğunu ifade eden Nurullah Altun : “2023 yılı TYT ve AYT sınavını geride bıraktık. Sınav süreci zorlu bir süreçti, depremden dolayı ikinci dönem konuları kaldırıldı, bunun yerine ilk dönem konularıyla ilgili olan sorular genişletilerek sınavda öğrencilerin karşısına çıktı. Özellikle AYT sınavında ikinci dönem konularının kaldırılması ile AYT sınavının matematik ilk on sorusu TYT kısmından geldi. Öğrencilerin tercih puanını belirleyecek %60 oranı bulunan AYT sınavında matematik belirleyici unsur olarak karşımıza çıktı. AYT matematiğin en belirleyici konusu polinom oldu. Bu soruyu yapan öğrencinin standart sapması çok üst seviyelere çıkacak.”dedi.
Altun: “Türkçe sınavında vakit kaybeden ve yorulan öğrenciler Matematik sınavının 20. sorusundan sonra gelen kolay Geometri sorularını göremediler, dolayısıyla Türkçe’nin önemini bir kez daha anlamış olduk”dedi. Kitap okuma alışkanlığından ve okuduğunu anlama, yorumlama konularının ve muhakeme yeteneğinin sınavdaki önemine değinen Altun Türkçe dersi ikinci plana atılmamalı diyerek: “AYT’den gelen soruların müfredata göre olduğunu, TYT’nin ise daha zorlu sorular olduğunu gördük. TYT sınavında 10 bin 600 sözcük kullanıldı. Sınav süresine oranladığımızda 60 saniye de 65 kelime okunması gerektiği anlamanına geliyor.”dedi.
Altun; tercih döneminde öğrencilerin 2019 ve 2020 yılının tercihlerini örnek alabileceklerini belirtirken standart sapmanın sınav sonuçlarının kaderini belirleyeceğini öğrencilerin tercih yapmadan önce eğer imkânları varsa mutlaka istedikleri okulların kampüsünü ve şehirdeki imkânları görmeleri gerektiğini belirtti. Kahramanmaraş merkezli tüm Türkiye’yi derinden etkileyen 6 Şubat depremlerinden dolayı deprem felaketini yaşayan 11 şehire dikkat çekerek bu bölgeye yapılacak olan tercihlerde azalma görülme ihtimalinin olduğu ve bu bölgeden tercih yapacak öğrencilerin diğer bölgelere tercih yapacağını belirterek tercih ve sıralamaların önemine değindi. Altun: “TYT’nin AYT sınavından daha zor geçtiğini söyleyen birçok öğrenci var. Öğrenciler şu konuyu atlıyorlar, TYT önemli bir sınav, ama puanın %60’ını AYT oluşturuyor, bu yüzden araştırmalarım gösteriyor ki, TYT kötü geçti diyen öğrenciler moralini bozmadan AYT’ye odaklanmalıdır.” dedi.
Yavuzoğlu Anadolu Lisesi Okul Müdürü Nurullah Altun; “Bu iki sınavın ölçeği Türkiye genelinde yapılan tüm deneme sınavları ile hemen hemene paraleldi. Sadece burada devreye giren sistemli ve planlı bir çalışmaydı. Yapamadığı soruları takip eden peşinden gidip öğrenen öğrenciler başarıyı buldular. Bizim okulumuzdaki öğrencilerin Türkiye ortalaması üstünde sonuç alacağına güveniyoruz. Çünkü biz okulumuzda özel olarak paragraf dersleri verirken bunları zorunlu tutuyoruz, öğrencilerin mutlaka kitap okumasını istiyoruz ve bunun için veliler ile birlikte öğrencileri ilgilendiren bir çalışma yürütüyoruz.” dedi.
TYT ve AYT’de sınavın zor geçen alanları hakkında açıklamalar yapan Nurullah Altun: “TYT’de Türkçe sınavı zordu, ATY’de ise Matematik sınavı zordu. Buralarda Türkçe ve Matematiği iyi yapan öğrencilere eminim çok güzel bir sıralama gelecektir. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bu sene aşırı bir yığılma beklemiyorum. Geçen sene ciddi bir yığılma vardı, bu sene olacağını sanmıyorum ve öğrencilere tavsiyem 2021 yılını baz alarak bir tercih yapmasınlar. Çünkü o yıl ciddi bir yığılma oluştu”dedi. 
Nurullah Altun: “Sınava hazırlık sürecine kadar olan stres ne ise, tercih süresine kadar olan stres de bir o kadar aynıdır. O yüzden şimdiden öğrencilere tavsiyem öncelikle biraz dinlensinler sonra ise hemen tercih yapacakları okulları araştırmaya başlasınlar. Son güne bırakmasınlar. Çünkü tercih süreci daha bir yoğun ve meşakkatli geçecek. Şimdiden öğrenciler eğer imkânları varsa gitmek istedikleri üniversiteleri araştırsınlar. Önceden gidip görsünler. Tercih süresi 10 gün. O yüzden 10 günde bu kadar araştırmayı yapmaları biraz zor”dedi.

Beyaz Belge Haber


Haber Kaynak : Beyaz Belge

Sitemizi beğendiniz mi?


Evet
% 84,61
Hayır
% 15,38
  • Pazartesi 22.4 ° / 8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 20.9 ° / 8.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 21.9 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı